Loading... (0%)

FIAT PANDA VAN

- Kompaktne spoljašnje dimenzije i prtljažni prostor u vrhu svoje kategorije: približno 1 m³ zapremine i maksimalna dužina prtljažnog otvora više od 1,2 metra

- Uvodi potpuno novu, inovativnu “easy floor” platformu koja eliminiše sve razlike u visini između prtljažnog prostora i niže ivice na vratima prtljažnika i tako olakšava operacije utovara tereta

- Dostupan s pogonom na prednjim točkovima, dva nivoa opreme (Pop i Easy) i dva motora (sa 69 KS 1.2-litarskim i 1.3-litarskim MultiJet sa 75 KS).

- Novi “Van” logo Fiata Professional koji je kreirao Fiat Centro Stile će takođe biti premijerno prikazan

Da bi zadovoljio potrebe za transportom robe u gradskim uslovima, Fiat Professional predstavlja nova Panda Van – sledbenika najprodavanijeg vozila iz segmenta 1A Car-Derived Van – koji kombinuje standardne performanse automobila, upravljivost i udobnost s velikim prtljažnjim prostorom i lakoćom utovara tereta, pored pouzdanosti i niskih tekućih troškova tipičnih za komercijalno vozilo.

Proizvedeno u Gianbattista Vico fabrici u Pomigliano d’Arco u Napulju, najkompaktnije komercijalno vozilo Fiat Professionala je idealno rešenje za ljude koji provode dosta vremena na putovanjima i moraju da vrše isporuke, kao što su poštanske usluge, isporuke za firme, trgovine, usluge održavanja, itd.

ORIGINALAN STIL I KOMPAKTNE SPOLJAŠNJE DIMENZIJE

Nova Panda Van naglašava moderan, upečatjiv dizajn koji kombinuje dinamiku i kompaktnost s čvrstinom i robusnošću teretnog vozila. Kompaktne spoljašnje dimenzije – 3,65 m dugačak, 1,64 m širok i 1,55 m visok – dopuštaju da se uhvati u koštac sa svim uslovima gradske vožnje s pouzdanjem, zahvaljujući radijusu okretanja od samo 9,3 metra.

Prednji i zadnji branici, koji su standardno u crnoj boji kod verzije sa dva sedišta (a na zahtev kupca mogu se dobiti u boji karoserije), čine da Panda Van podseća na lako dostavno vozilo. Zatamnjeno zadnje staklo (standardno kod verzije sa dva sedišta) garantuje veći stepen privatnosti i sigurnosti robe koja se prevozi u prtljažnom prostoru. Kada je u pitanju bezbednost robe, postoji i “pokrivač za prtljažnik” – dostupan od oktobra – koji u potpunosti prikriva robu u prtljažnom prostoru.

Široki asortiman boja karoserije je u ponudi: devet boja karoserije i paleta ne-standardnih boja u skladu sa zahtevima kupaca većih voznih parkova. Kolorit enterijera je takođe dostupan u dve varijante u kombinaciji sa dve različite tkanine za sedište.

Napokon, najnovija kreacija Fiat Centro Stile-a koja bi prvi put trebalo da se pojavi na modelu je “Van” logo koji sumira vrednosti ovog proizvodnog asortimana : “čist i jednostavan”, izražava “praktičnost i svestranost” sa svojim originalnim i simetričnim dizajnom. Ukratko, ovaj mali logo simbolično prenosi moć dizajna kao poruku da “ono što je korisno može biti i atraktivno” i to je karakteristika čitavog asortimana Fiat Professional.

PROSTRANI, FUNKCIONALNI PRTLJAŽNI PROSTOR

Uprkos svojim kompaktnim spoljašnjim dimenzijama, nova Panda se može pohvaliti izuzetno prostranim, racionalnim prtljažnikom – kapaciteta približno 1 m³ (za verziju sa dva sedišta) dok maksimalna dužina prtljažnog otvora može biti veća od 1,2 metra. Kao glavna karakteristika izdvaja se upotreba nove, inovativne “easy floor” platforme.

Sa novim Panda Van-om, Fiat Professional zaista prevazilazi suštinske granice malog “car-derived” komercijalnog vozila, uvodeći po prvi put ovo novo rešenje koje eliminiše razliku u visini između prtljažnog prostora i niže ivice na vratima prtljažnika, olakšavajući na ovaj način utovar robe poput “pravog” komercijalnog vozila. U isto vreme, “easy floor” obezbeđuje veliki prostor ispod platforme, koji je savršen za bezbedno čuvanje dragocenosti. Štaviše, ovakav prostor se dobija sa lakoćom, jednostavnim podizanjem platforme. Platforma se može ostaviti u otvorenom položaju tako što se zakači na kuke pregrade.

Još jedna nova karakteristika dizajna prtljažnog prostora je pod, napravljen od šupljikave plastike koji garantuje poboljšanu performansu kada su u pitanju elastičnost, postojanost i zvučna izolacija, kao i smanjenu težinu i veće ekološke performanse (prethodni model Panda Van je koristio ivericu). Pored toga, u poređenju s prethodnim modelom, novi Panda Van obezbeđuje i lakši pristup prtljažniku – na primer, pregradna polica je umanjena – i ima poboljšanu zaštitu unutrašnjih bočnih panela u prtljažniku zahvaljujući upotrebi bodljikavog pokrivača. Prtljažnik karakterišu pozicije sijalica na krovnom panelu kao standardna oprema ili na zahtev, podesivo bočno svetlo, dizajnirano za upotrebu kao baterijska lampa, čiji su punjači pričvršćeni na panele.

Najzad, dodatno naglašavajući svoj status komercijalnog vozila, nova Panda Van nudi robustnu pregradu za zaštitu vozača i putnika od eventualnog upada robe u kabinu. Dva tipa pregradnih panela su dostupna – jedan specijalno napravljen za verziju sa dva sedišta a drugi za verziju sa četiri sedišta – pored upotrebe četiri robustnih prstenova za vezivanje robe u skladu sa DIN 75410-2 standardom.

Putnički odeljak, međutim, zadržava sve jedinstvene karakteristike standardne Pandine verzije “automobila” i nudi tu pogodnu praktičnost naročito onima koji kabinu koriste kao “putujuću kancelariju”. Kupci Panda Vana takođe imaju koristi od pažnje koja je posvećena ergonomiji, akustičnoj, klimatskoj i vibracionoj udobnosti i čitavog niza karakteristika dostupnih na zahtev, uključujući moderni audio-telematski sistem sa radiom, CD/Mp3 player-om i Bluetooth hands-free opremom (Blue&Me).

EFIKASNI, POUZDANI MOTORI ZA SVAKU MISIJU

Novi Panda Van je takođe sinonim za “efikasnost i produktivnost”, što kupci izjednačavaju sa izuzetno niskim tekućim troškovima (potrošnja goriva, intervali između servisiranja i troškova održavanja), u kombinaciji sa dobrim pick-up sposobnostima i fleksibilnosti pri nižim brzinama, čak i pod teretom. To je zahvaljujući Euro 5 motorima dostupnim u dve verzije: sa 69 KS 1.2-litarski benzinac i sa 75 KS 1.3-litarski MultiJet turbodizel.

Konkretno, 1,3-litarski 16V MultiJet – najmanja i najnaprednija druga generacija “Common Rail” dizel motora s direktnim ubrizgavanjem – postiže značajna smanjenja u potrošnji goriva (3,9 I/100 km u NEDC kombinovanom ciklusu u odnosu na 4,2 l/100 km kod prethodne generacije) i, posledično, u emisijama (vrednost CO2 od samo 104 g/km, u odnosu na 109 g/km kod prethodnog modela).

U kombinaciji sa petostepenim manualnim menjačem, turbodizel razvija maksimalnu snagu od 75 KS (55 kW pri 4000rpm) i obrtni momenat od 19,4 kgm (190 Nm) pri 1500 o/min, s izuzetnim performansama: maksimalna brzina iznosi 168 km/h.

Kompaktan i tehnološki sofisticiran, 1.3-litarski 16V MultiJet je motor sa ekološkim performansama zahvaljujući inovativnim rešenjima za prečišćavanje izduvnih gasova kao što su Close Coupled Diesel Particulate Filter i ugrađeni EGR sistem (Exhaust Gas Recirculation – recirkulacija izduvnih gasova) koji poboljšava kontrolu temperature i protoka gasa i istovremeno garantuje niže emisije i smanjenu potrošnju goriva. Pored toga, sa 75 KS 1.3-litarski MultiJet u novom Panda Vanu nudi Start&Stop uređaj kao standard. Ovaj uređaj privremeno isključuje motor i ponovo ga pokreće s ciljem da smanji potrošnju goriva i CO2 emisije.

Motor koji upotpunjuje asortiman je sa 69 KS 1.2-litarski EVO II, najnovija evolucija FIRE porodice, koji se može pohvaliti sa preko 10 miliona proizvedenih jedinica. Motor je razvijen sa posebnim osvrtom na performanse i potrošnju goriva što pokazuje maksimalnom snagom od 69 KS pri 5500 o/min i obrtnim momentom od 102 Nm pri 3000 rpm o/min. U kombinaciji sa petostepenim manualnim menjačem, motor je živahan (maksimalna brzina iznosi 164 km/h) a u isto vreme i ekonomičan: u NEDC kombinovanom ciklusu, potrošnja je 5,2 l/100km sa samo 120 g/km CO2.

U narednim mesecima, Panda Van asortiman će biti proširen uvođenjem 4×4 verzija – dostupnih u varijanti sa 85 KS 0.9 TwinAir Turbo motorom, sa 75 KS 1.3-litarskim MultiJet-om 16V – kao i sa 80 KS 0.9 TwinAir Turbo Natural Power (benzin/metan) s dvojnim napajanjem i sa 69 KS 1,2-litarskim EasyPower (benzin/TNG). Konkretno, pogon na sva četiri točka sa automatskim menjačem će omogućiti Panda Vanu da izađe u susret onim korisnicima voznih parkova koji zahtevaju transport i mobilnost usluga u svim uslovima . Pored toga što svedoči o nepodeljenoj pažnji koju je Fiat Professional posvetio održivoj urbanoj mobilnosti, verzije Panda Vana s dvostrukim napajanjem prevazilaze tipične kompromise takvih motora zahvaljujući “easy floor” soluciji koja omogućava da vozilo ima isti kapacitet prtljažnog prostora kao i bazna verzija: zapremine 1000 dm³.

ROBUSTNO OSLANJANJE I KAPACITET VODEĆE KATEGORIJE

Nova Panda se može osloniti na robustnu, isprobanu i testiranu konfiguraciju sistema oslanjanja: sa MacPherson šemom na prednjem delu i torzionom gredom u zadnjem delu, što garantuje odličnu dinamiku i izvanrednu upravljivost. Specijalno podešavanje, naročito za Van verziju, s dozvoljenim opterećenjem i do 855 kg na prednjoj osovini i do 780 kg na zadnjoj, dozvoljava korisnu nosivost do 500 kilograma uključujući vozača. Ovo svojstvo, u kombinaciji s karakteristikama prtljažnog prostora, prava je potvrda da novi Panda Van nije samo car-derived vozilo, već “pravo” kompaktno komercijalno vozilo. Sve ovo bez osvrta na zadovoljstvo tokom vožnje, što je oduvek bila jedna od jačih karakteristika Fiat Professional asortimana.

NAJBOLJI U KLASI BEZBEDNOSTI

Kada je reč o bezbednosti, novi Panda Van još jednom zauzima prvo mesto u svojoj kategoriji. Ovo je evidentno u velikoj količini standardne opreme koja, pored naprednog kočnog sistema sa ABS-om, dopunjenim sa BAS (Brake Assist System – sistem za pomoć pri kočenju), uključuje četiri vazdušna jastuka kao standard (prednji i bočni), plus prednji sigurnosni pojasevi i limiter opterećenja. U zavisnosti od tržišta i verzija, ESC (kontrola elektronske stabilinosti) je dostupna kao standard ili na zahtev, zajedno sa Hill-holder sistemom koji pomaže vozaču pri startu uzbrdo blokirajući kočnicu na oko dve sekunde, tako da je dalje kretanje olakšano.

PRAKTIČNOST I POSVEĆENOST DETALJIMA ZA MAKSIMALNI UŽITAK TOKOM PUTOVANJA

Nova generacija Pande garantuje maksimalnu udobnost, bez obzira na to o kakvom se putovanju radi. Na primer, zahvaljujući širokim staklenim površinama koje garantuju odličnu svestranu preglednost. Na isti način udobna sedišta su opremljena brojnim opcijama za podešavanje koje omogućavaju svakom vozaču da pronađe najudobniji i najpravilniji položaj za vožnju, zahvaljujući visini i podesivom upravljaču i prilagodljivim “aktivnim” prednjim naslonima za glavu koji ublažavaju povrede vrata u slučaju sudara.

Brojne pregrade su idealne za smeštanje ličnih stvari i dokumenata; posebno, nova instrument tabla koja sadrži veliku, praktičnu pregradu iznad standardne pregrade u dnu instrument table. Još jedna stilska i funkcionalna karakteristika nove Pande koja je još korisnija u Van verziji, je specifičan oblik ručne kočnice koja sa svojom smanjenom dužinom dozvoljava da se iskoristi prostor ispred i iza ručne kočnice pored toga što oslobađa prostor direktno ispod nje. Ukratko, sve ove karakteristike zajedno pretvaraju Panda Van putničku kabinu u istinski radni prostor.


CENOVNIK NOVA PANDA VAN